Erilaiset metsästyskivääri tyypit ja patruunat kivääriin

Tervetuloa blogin pariin, tällä kertaa aiheenamme on kiväärit ja kiväärin patruunat. Kivääri on olalta ammuttava ase, joka ladataan piipun perästä. Haulikko, kuten kivääri, ampuu patruunoita laajalta alueelta, mutta patruunat ladataan piipun pohjasta.

Kiväärit ovat niin sanottuja rihlattuja aseita. Sanaa rihla käytetään nykyisin yleisimmin kuvaamaan ampuma-aseen piipun sisäpintaa pitkin kulkevaa, kevyesti kiertyvää uraa, jonka tehtävänä on kääntää piippua sen pituusakselin ympäri luodin tai muun ammuksen lennon aikana. Tämä parantaa ammuntatarkkuutta.

Kiväärissä tai käsiaseessa käytettäviä ammuksia kutsutaan patruunoiksi, ja nykyään on olemassa kaksi yleistä patruunatyyppiä, joita kivääri- ja pistooliampujat käyttävät. Nämä ovat keskituli- ja rimfirepatruunat.

Kiväärin patruunat ja kiväärillä metsästys

Kiväärillä metsästetään monenlaista riistaa. Aseen kaliiperista ja patruunasta riippuen, voidaan metsästää pienriistaa tai suurempaa riistaa. Tyypillisiä kohteita ovat hirvet, karhut, valkohäntäpeurat, metsäkauriit, metsäkanalinnut ja supikoirat.

Kiväärin uurrettu piippu mahdollistaa tarkan ampumisen, sekä läheltä että kaukaa. Tyypillinen riista-ammunta kiväärillä on 40-155 metrin etäisyydeltä. Nykyaikaisissa kivääreissä on yleensä teleskooppitähtäin, joka helpottaa tähtäämistä ja riistan tunnistamista. Kiväärissä käytetään usein äänenvaimenninta, joka auttaa vaimentamaan aseesta lähtevää ääntä. Markkinoilla on useita erilaisia kiväärityyppejä, jotka eroavat toisistaan ulkonäöltään ja toimintaperiaatteeltaan. Kiväärin patruunat valitaan asetyypin mukaan.

Pienoiskivääri on suosittu kiväärivaihtoehto

Suomessa pienoiskiväärillä ammutaan .22-kaliiperisella patruunalla. Huolimatta pienemmästä luodista, pienoiskivääri on täysimittainen metsästysase, jota käytetään laajalti riistan metsästykseen. Tyypillisiä pienoiskiväärillä metsästettäviä riistalajeja ovat sorsa, metsäkyyhky ja minkki. Pienoiskivääriä käytetään laajalti myös pysäytysaseena ansapyynnissä, vaikka se ei ole kooltaan yhtä kätevä kuin pistooli tai revolveri. Pienoiskiväärin etuja ovat se että patruunat kivääriin ovat edullisia, helppo vaimennettavuus, monipuolisuus ja alhainen hankintahinta. Se on myös erinomainen ase nuorten metsästäjien ampumaharjoitteluun.

Pultti- eli sylinterilukkoinen kivääri

 Pulttilukkokivääri on eräänlainen kertalaukaisukivääri, joka ladataan käsin siirtämällä salpaa, ja siinä on yleensä erillinen lipas tai kiinteä lipas. Ampuja lataa kiväärin työntämällä salpaa eteenpäin, jolloin kivääri syöttää patruunan piippuun. Laukaisun jälkeen hylsy poistetaan avaamalla lukitusmekanismi ja ase voidaan ladata uudella patruunalla. Lippaaseen mahtuu tyypillisesti 3-5 patruunaa. Tämä metsästyskiväärityyppi on yleisin Suomessa käytetty metsästyskivääri. Sopivat patruunat kivääriin saat asiantuntevalta jälleenmyyjältä. Oulun Ase Oy on metsästystarvikkeiden verkkokauppa, josta löytyy myös kiväärin patruunat.

minusta

Käsityöt ja harrastukset

Käsityöharrastuksia on ääretön määrä. Olipa kyseessä käsityöt, missä käsitellään puuta, terästä tai neulotaan langoista, käsityöt ovat fyysistä työtä. Vaikka tämä voi olla stressaavaa joillekin ihmisille, se voi olla eräänlainen rentoutumistapa toisille. Mutta mistä aloittaa uusi käsityöharrastus? Uuden harrastuksen aloittaminen vaatii valmisteluja kuten materiaalin ja välineiden hankkimisen. Jos ajattelet uuden käsityöharrastuksen aloittamista etkä vieläkään tiedä, miten aloittaa käsityöharrastus, olet löytänyt oikean blogin pariin. Kiinnostaako sinua esimerkiksi puutyöt? Puutöiden aloittamiseen tarvitset uusia työkaluja ja laitteita, mutta usein on vaikeaa tietää, mitä työkaluja ja laitteita on hankittava. Entä käsityöharrastuksen oppiminen - miten voi oppia uuden käsityön? Onko tarpeen etsiä jonkinlainen opettaja, käydä kurssi vai voitko opiskella itse eri lähteistä? Kaikkiin näihin ja muihin kysymyksiin vastataan täällä. Kirjoitukset käsittelevät monipuolisesti käsitöitä ja harrastuksia sekä miten pääset aloittamaan uuden harrastuksen. Lue kirjoituksia sekä jaa omia kokemuksiasi ja vinkkejä muille!

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

14 May 2024
Metsästys on ikivanha harrastus, joka vaatii tarkkaa suunnittelua ja asianmukaisia varusteita. Tässä blogissa tarkastellaan metsästysvarusteiden, kute

8 January 2024
Metsästys on harrastus, joka on ollut osa monien maiden kulttuuria jo vuosisatojen ajan. Viime vuosina se on myös kasvattanut suosiotaan huomattavasti

6 October 2023
Kivääri on erittäin tehokas metsästysväline, mutta osaavankin ampujan tulee käyttää oikeaa patruunaa saavuttaakseen halutun tuloksen. Siksi onkin tärk

tag